merawat hernia

10 Cara Semulajadi Merawat Hernia Atau Penyakit Angin Pasang

Kali ini, kita akan membincangkan mengenai 'Hernia', iaitu suatu keadaan apabila sebahagian kecil daripada organ dalaman badan menerobos keluar melalui dinding perut yang lemah. Ia boleh menimbulkan rasa sakit dan ketidakselesaan. Walaupun pembedahan adalah kaedah yang biasa untuk merawat hernia, terdapat juga cara semulajadi yang boleh dilakukan untuk meringankan simptom. Dan membantu dalam proses penyembuhan. Tanpa berlengah lagi, jom kita terokai '10 Cara Semulajadi Merawat Hernia Atau Angin Pasang'.

merawat hernia

1. Pemakanan yang Seimbang

Pemakanan yang seimbang dan kaya dengan serat dapat mengurangkan tekanan dalam perut dan membantu merawat hernia. Makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin adalah pilihan terbaik.

merawat hernia

2. Penjagaan Berat Badan

Berat badan yang berlebihan boleh meningkatkan tekanan pada dinding perut. Dan boleh memburukkan keadaan angin pasang. Oleh itu, menjaga berat badan adalah penting dalam usaha untuk merawat penyakit ini.

merawat hernia

3. Senaman Ringan

Senaman ringan seperti berjalan atau yoga boleh membantu menguatkan otot perut dan dapat meringankan simptom hernia. Tidak semua senaman boleh dipraktikkan jika anda ada penyakit ini. Jadi, pastikan terlebih dahulu, berbincang dengan doktor sebelum memulakan mana-mana jenis senaman.

merawat hernia

4. Pengambilan Herba

Terdapat beberapa jenis herba yang dapat membantu dalam merawat hernia. Herba seperti licorice dan chamomile boleh meredakan inflamasi dan sakit. Manakala aloe vera dan hawthorn boleh membantu dalam penyembuhan dan mengurangkan pembengkakan.

merawat hernia

5. Elakkan Makanan Pedas

Makanan pedas boleh menyebabkan asid perut bertambah dan boleh memburukkan lagi keadaan hernia anda. Cuba untuk kurangkan pengambilan makanan yang pedas.

merawat hernia

6. Pengambilan Air Yang Cukup

Minum air yang secukupnya boleh membantu dalam mengurangkan sembelit. Dan seterusnya boleh mengurangkan tekanan dalam perut dan membantu merawat sakit hernia.

merawat hernia

7. Elakkan Aktiviti Yang Meningkatkan Tekanan Pada Perut

Aktiviti seperti mengangkat berat dan batuk yang kuat boleh meningkatkan tekanan dalam perut. Dan memburukkan keadaan hernia. Anda kena elakkan aktiviti ini.

merawat hernia

8. Ubah Cara Pemakanan

Makan dalam jumlah kecil, tetapi kerap. Ia boleh membantu mengurangkan tekanan dalam perut. Selain itu, elakkan tidur sejurus selepas makan.

merawat hernia

9. Kurangkan Stres

Stres boleh meningkatkan asid perut dalam badan. Dan boleh memburukkan lagi keadaan hernia anda. Amalkan teknik pengurangan stres seperti meditasi atau senaman pernafasan.

merawat hernia

10. Pemakaian Bengkung Hernia

Bengkung hernia boleh membantu menahan hernia dan mengurangkan sakit serta ketidakselesaan pada badan anda. Anda boleh dapatkan di farmasi yang berhampiran.

Anda kena ingat, walaupun cara ini boleh membantu merawat hernia anda, ia tidak boleh menggantikan terus nasihat dari pakar perubatan profesional. Jika anda mengalami sebarang simptom hernia, sila dapatkan rawatan perubatan kadar segera. Jaga kesihatan anda dan berjaga-jaga terhadap simptom hernia. Semoga artikel ini memberi manfaat kepada anda dalam merawat penyakit hernia.

Ingin Ketahui Rawatan Alternatif Hernia?

KLIK BUTANG DI BAWAH